Co powinniśmy jeść tuż przed treningiem?

Jeśli zaczynasz swoją przygodę ze sportem – pamiętaj o tym, że bardzo ważna jest kwestia związana z odżywianiem, ponieważ dieta to 70% sukcesu. Poniżej znajdziesz krótki artykuł, dotyczący tego - co zjeść przed treningiem siłowym. Przeczytaj go koniecznie!

Rola prawidłowego odżywiania
Zacznijmy od tego, że złota zasad mówi „jesteś tym, co jesz” – oczywiście nie bierzmy tego dosłownie, ale musimy zdać sobie sprawę z faktu, iż nasz organizm jest stymulowany do rozrostu mięśni poprzez mocny wysiłek siłowy podczas treningów na siłowni, potrzebuje więc składników odżywczych jako budulca. Ponadto potrzebuje także substratów energetycznych pozwalających trening siłowy jak najlepiej wykonać, a także zregenerować się po zakończeniu i przygotować do kolejnego wysiłku. Dlatego tak ważna jest rola prawidłowego odżywiania, ponieważ wszelkie te substancje, o których mowa, dostarczamy wraz z pożywieniem.
Musisz sobie jednak zdać sprawę z tego, że nie ma jednej metody i złotego środka, który sprawdzi się u każdej osoby, gdyż jest to kwestia bardzo indywidualna. Oczywiście istnieją pewne szablony, które warto zarysować, gdyż będą dobrym punktem wyjściowym w doborze odpowiedniej diety. Ważne jest to, że dieta całodzienna opiera się na dostarczeniu odpowiedniej ilości makro- oraz mikroskładników odpowiednio rozłożonych w ciągu dnia i to jest najważniejszym elementem, by cały bilans był zgodny.

Jak powinien wyglądać posiłek przedtreningowy?
Na pewno wielu z Was nieraz miało okazję pójść na siłownię i po chwili stwierdzić „to nie mój dzień, czuje się fatalnie idę do domu…”. Prawdopodobnie jednak w 70% przypadków winą był zły posiłek przedtreningowy (zamulający, powodujący senność) lub jego całkowity brak (głodówka i brak siły). Dlatego warto się zastanowić nad tym, co zrobić, by wykluczyć taką opcję oraz co jeść przed treningiem na siłowni. Przede wszystkim pamiętaj o tym, że ten posiłek jest jednym z kilku, jakie spożyjemy w ciągu dnia i gramatura poszczególnych składników musi być dobrana do osoby, stopnia wysiłku treningowego i aktywności całodniowej, metabolizmu, a także okresu, w jakim jesteśmy (masa, redukcja) i ustosunkować się do zawartości reszty naszych porcji dziennych. W związku z tym rozłóżmy nasz posiłek na tzw. nasze „cegiełki”, czyli części składowe.

Białka, które są niezbędne w naszej diecie
Koniecznie zadbajmy o to, by białka były pełnowartościowe, łatwo biodostępne dla organizmu, stosunkowo szybko trawione. Na pewno będzie to białe lub czerwone mięso oraz ryby.